RETUNSEE: Одржана Седница Извршног одбора у Истанбулу

У четвртак 25. априла 2024. године, у Истанбулу, одржана је 12. седница Извршног одбора Регионалне мреже Синдиката енергетике Југоисточне Европе – RETUNSEE, где је Синдикат радника Електродистрибуције Србије пуноправни члан.

На састанку је учествовало 11 земаља чланица, а Синдикат радника Електродистрибуције Србије представљао је председник Бранко Томић.

Главне теме састанка биле су суочавање Синдиката Југоисточне Европе и запослених са актуелним проблемима и питањима у енергетском сектору. У том контексту, издвојено је питање утицаја процеса зелене трансформације и актуелних зелених агенди на положај Синдиката и запослених у енергетском сектору. Због наведеног процеса, Синдикати енергетике Југоисточне Европе сложили су се да је потребно дефинисати јасну енергетску стратегију за решавање питања која се тичу ове тематике.

У даљем току састанка теме о којима се дискутовало биле су приступање нових чланова овој мрежи као и излагање Финансијског извештаја Надзорног одбора.

Такође, на основу Одлуке о Дану акције и солидарности, донете на 43. седници Председништва RETUNSEE мреже, 25. април био је посвећен радницима у Турској и обележен је под слоганом “Борба за плату која омогућава пристојан животни стандард”. Тиме је пружена подршка колегама из Турске у борби за своја права што је показатељ солидарности и удружености Синдиката у овом делу Европе.

Извор: Синдикат ЕДС / ССРЕС