О нама

На основу указане потребе услед реорганизације Електродистрибуције Србије д.о.о. Београд, основан је Синдикат радника  Електродистрибуцијa Србије.

Обзиром да наведеном реорганизацијом, Електродистрибуција Србије д.о.о. Београд (у даљем тексту: Послодавац) није више зависно друштво ЈП Електропривреде Србије а у складу са Закључком Владе Републике Србије 05 бр. 023-10578/2020-1 од 17. децембра 2020. године, Синдикат радника Електродистрибуције Србије је основан и утврђен као репрезентативни Синдикат код горе наведеног Послодавца.

Синдикат чине чланови, запослени код Послодавца, организовани у складу са унутрашњом организацијом Електродистрибуције Србије д.о.о. Београд, на нивоу појединачних дистрибутивних подручја и организационих целина,  односно чланови следећих синдикалних организација:

• Синдикална организација „Електродистрибуција Београд“, Београд;
  • Синдикална организација „Електросрбија“, Краљево;
  • Синдикална организација „Електровојводина“, Нови Сад;
  • Синдикална организација „Југоисток“ Ниш;
  • Синдикална организација „Центар“, Крагујевац.

Синдикат радника броји око 8500 чланова.

Седиште наведеног Синдиката је у Београду, на адреси Булевар уметности бр. 12, 11 070 Нови Београд.

За председника Синдиката радника Електродистрибуције Србије, изабран је Бранко Томић а за потпредседника Синдиката изабран је Бобан Стојковић.

Органи Синдиката радника Електродистрибуција Србије су:

• Главни одбор, уједно и највиши орган Синдиката који чине председник, потпредседник и 23 члана одбора;
  • Извршни одбор који броји пет чланова и то председник Главног одбора, потпредседник Главног одбора и председници синдикалних организација организованих у преосталим дистрибутивним подручјима;
  • Надзорни одбор врши надзор над законитошћу и исправности материјално-финансијског пословања Синдиката и њега чине пет чланова;
  • Статутарни одбор броји пет чланова са задатаком анализирања и усклађивања општег акта Синдиката, односно Статута.

Синдикат има задатак да штити радне, социјалне, стручне и културне интересе својих чланова.

У циљу остваривања радних, економских, социјалних и професионалних интереса и ради заштите права својих чланова, главне активности Синдиката радника Електродистрибуције Србије су следеће:

• Очување радних места и достигнутог социјалног положаја запослених у Електродистрибуцији Србије д.о.о. Београд;
  • Активно учешће Синдиката у реорганизацији Електродистрибуције Србије д.о.о. Београд тексту: као и учешће у изменама и допунама систематизације радних места код наведеног Послодавца;
  • Благовремена набавка заштитне опреме уз максимално коришћење исте. Обука за руководиоце радова и обука за поштовање и примену свих правила заштите на раду;
  • Домаћинско старање, правилно и наменско коришћење објеката за одмор и рекреацију од стране матичних синдикалних организација;
  • Заштита материјалног и социјалног положаја чланства;
  • Пружање правне заштите и правне помоћи члановима Синдиката;
  • Организовање рехабилитације и рекреације чланства;
  • Организовање спортских радничких сусрета;
  • Организовање синдикалног образовања чланства према захтевима модерног синдикализма у Европи;
  • остваривању и јачању узајамности и солидарности радника Електродистрибуције Србије д.о.о. Београд оснивањем Фонда солидарности Синдиката;
  • Благовремено и истинито информисање чланства путем сајта Синдиката: www.sindikateds.rs, као и учешће у организовању издавања листа Синдиката радника Електродистрибуције Србије;

Од посебног значаја из рада Синдиката, истичемо оснивање Фонда солидарности Синдиката чија је основна активност пружање материјалне помоћи запосленима, односно члановима Фонда солидарности и члановима њихове уже породице, ради  решавања и ублажавања одређених стања, а која се односе на здравствене и социјалне потребе. Корисницима Фонда солидарности помоћ се може пружити у следећим случајевима:

• за трошкове стационарног лечења у здравственим установама у земљи или иностранству;
  • за трошкове хируршких интервенција односно операција у здравственим установама, у земљи или иностранству;
  • за трошкове набавке лекова или помоћног материјала који служи за примену лекова, санитетског материјала неопходног за лечење;
  • за куповину или учешће у трошковима набавке ортопедских и других помагала/апарата ;
  • за трошкове лечења неплодности за члана Фонда и његовог партнера поступцима биомедицински потпомогнутог оплођења;
  • као и за многе друге случајеве а које су у складу са одредбама Правилника о раду Фонда солидарности.

Деловање Синдиката радника заснива се на принципима демократичности у раду, солидарности, координацији у раду, ефикасности, одговорности и јавности рада.

Имајући у виду горе наведено сматрамо да је од кључног значаја сарадња са другим синдикатима односно синдикалним организацијама а ради побољшања положаја, интереса и заштите права и положаја запослених, те посебно напомињемо да су представници синдикалних организација  основане у делатности дистрибуције електричне енергије, односно садашњи представници Синдиката радника Електродистрибуција Србије, учествовали у преговорима за Посебан колективни уговор а чије одредбе се примењују и данас и важе за све запослене у Електродистрибуцији Србије д.о.о. Београд.

Упознајте нас

Извршни одбор који броји пет чланова и то председник Главног одбора, потпредседник Главног одбора и председници синдикалних организација

Бранко Томић, председник

Бобан Стојковић, потпредседник